Zakaj je naša spletna stran tako počasna?

Verjetno ste že tudi pri sebi opazili, če se spletna stran odpira zelo počasi, jo kaj kmalu zapustite. Tako pa naredi tudi velika večina ostalih obiskovalcev spletnih strani, saj živimo v času, ko želimo da je vse takoj. Kateri so najpogostejši vzroki za počasno odpiranje spletne strani?

Prepričani ste, da se vaša spletna stran odpira zelo ali pa dovolj hitro. Ne pozabite, da jo sami tudi največkrat pogledate in se vam shranjuje zgodovina obiska v spletnih iskalnik, zato vam spletno stran naloži hitreje. Novemu obiskovalcu pa se lahko stran odpira dosti dlje časa, kot pa vam. Spletne strani, ki se odpirajo počasi imajo slabo uporabniško izkušnjo, slabše so rangirane med zadetki spletnih iskalnikov in pa zmajšujejo obisk. Nekateri izmed glavnih razlogov so:

Slike na spletni strani

V skoraj v 80% je težava v slikah. Različni CMS sistemi omogočajo nalaganje slik, ne da bi jih pred tem primerno zmanjšali oz. obdelali. Nekaj nasvetov za optimizacijo slik:

  • Optimalna dimenzija za splet je 800x600 oz. 600x800 px. Predlagam, da slike pred tem obdelate v kakšnem programu, ki je namenjem temu.
  • Shranite kot "Save for web". Photoshop ima to možnost: File > Save for web
  • Ne shraniti v .png formatu, ampak raje v .jpg formatu
  • Pri poimenovanju slike ne uporabljajte šumnikov (č, š, ž), npr. spletna-stran.jpg. Velikokrat se bo zgodilo, da spletna stran slike ne bo odprla, ampak bo v nedogled to poskušala ...
  • Brez presledkov pri imenu slike, npr. spletne-strani.jpg ali spletne_strani.jpg ali pa spletnestrani.jpg.

Video na spletni strani

Svetujem vam, da video vsebin ne nalagate direktno na spletno stran, saj bo spletno stran zelo upočasnilo. Video naložite na YouTube, Vimeo ali podobne platforme in na svojo spletno stran samo skopirajte kodo. 

Spletno gostovanje

Za samo pohitritev odpiranja spletne strani je pomembno tudi spletno gostovanje. To mora imeti SSD diske, ki so res hitri in bi vam spletno stran odprlo prej kot v 2 sekundah. Prav tako je pomembna lokacija serverja, ta naj bo v isti državi kot je večina obiskovalcev vaše spletne strani.

Verzija PHP

Se navezuje na spletno gostovanje in jo tam tudi nastavite. Spletne strani, ki imajo verzijo 7.0 ali več, so lahko tudi do dvakrat hitrejše od tistih, ki imajo PHP verzijo 5.6.

Poskrbite za posodabljanje vtičnikov in predlog

V kolikor imate spletno stran izdelano na predlogi kot sta Joomla ali Wordpress, potem je nujno posodabljanje predloge spletne strani z zadnjo verzijo. Prav tako je treba posodabljati tudi vtičnike, še posebej pri Wordpressu, saj jih te strani imajo lahko tudi več kot deset ... in pa vplivajo na varnost, pa tudi na hitrost spletne strani.

Če boste upoštevali napisane nasvete, potem bi se vaša spletna stran morala odpirati vsaj za polovico hitreje. Z rezultati boste zadovoljni, prav tako pa obiskovalci vaše spletne strani. Vas zanima kako hitro se odpre vaša spletna stran? Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Napisal: Primož Vrabič

Ste le klik do nove spletne strani!

Hitro, učinkovito do vaše nove spletne strani. Pokličite 070 756 630 ali pa nam pošljite povpraševanje.